Volledige gids tot tafelvoetbal
In deze volledige gids vind je alles wat je nodig hebt om te starten met tafelvoetbal en linken we je door naar de pagina’s op deze site die je helpen beter te worden in dit oh-zo-leuke spelletje. In de gids vind je:
1. Benodigdheden
Er zijn enkele standaard materialen die je nodig hebt om te spelen, waaronder een paar extreem voor de hand liggende:
- Een voetbaltafel
- Tafelvoetbalballetjes (wij raden aan er meerdere te hebben)
- Smeer- en schoonmaakmiddel
De voetbaltafel
De voetbaltafel is het belangrijkste, vanzelfsprekend, waarop het spel gespeeld wordt.
We proberen enkele veel gestelde vragen te beantwoorden:
De officiële afmetingen van een voetbaltafel zijn 120 cm lang bij 70,5 cm breed. Deze afmetingen zijn vastgesteld door het ITSF. Er zijn nog genoeg aandachtspunten, hier vind je een overzicht van de regels.
Enkele bekende merken voetbaltafels zijn Deutcher Meister, Buffalo, Leonhart, Cougar, Jupiter en Bonzini. Op zoek naar het serieuze werk? Lees dan meer over professionele voetbaltafels.
We hebben meerdere blogberichten op deze website geschreven over de voetbaltafels, niet vreemd. Hier staan ze op een rijtje:
- Tafelvoetbal voor op kantoor
- Voetbaltafels voor thuis
- Professionele voetbaltafels
- Tafelvoetbal voor de kantine
Tafelvoetbalballetjes
Naast de tafel heb je natuurlijk ook balletjes nodig om te spelen. De officiële balletjes zijn wit of oranje, hebben een diameter van 34mm en zijn doorgaans gemaakt van kunststof. Deze kan je meestal kopen in verpakkingen met meerdere stukken.
Smeer- en schoonmaakmiddel
Het is ook enorm belangrijk dat je jouw tafel goed onderhoud en ervoor zorgt dat je deze schoonhoudt. Tafelvoetbal is leuk, maar om het leuk te houden moet je de voetbaltafel goed onderhouden! Wij raden dan ook aan dat je de juiste schoonmaakmiddelen in huis haalt en de tafel goed blijft smeren!
2. Basisregels
Voordat je begint, moet je natuurlijk wel weten hoe je speelt. We hebben een pagina met alle tafelvoetbalregels, maar zullen hier de belangrijkste toelichten. Allereerst de belangrijkste: zorg ervoor dat het leuk blijft! Dus wees sportief en denk met elkaar mee, de regels die hier volgen zijn niets meer dan leidraad.
Een van de belangrijkste regels is dat je de stangen niet (ongecontroleerd) mag doordraaien. Bij een voetbaltafel krijg je snel de neiging om de stangen lekker hard en ongecontroleerd te laten ronddraaien, maar dit is allereerst geen manier om beter te worden in het spel en ten tweede enorm slecht voor de tafel. Je mag wel één gecontroleerde hele draai maken.
Onsportiviteit door aan de tafel te bewegen of de stangen van de tegenstander aan te raken mag absoluut niet. Doe je dit wel, dan gaat direct het balbezit naar de 5-stang van de tegenstander. Doe gewoon normaal, joh.
Tot slot. Je mag scoren met elke linie. Online dicteert elk reglement hier iets anders. Maar in principe mag je scoren met alle linies. Vind je dat je wedstrijd te snel gaat of het te makkelijk is, dan kan je altijd overwegen hier zelf een regel over op te nemen.
Dat zijn de belangrijkste regels! De rest lees je in ons overzicht met regels.
3. How-to’s
Tips voor de aanval
Aanvallen is van het hele spelletje het moeilijkste. Vooral het verrassen van je tegenstander en het creëren van ruimte vergt controle, vernuftigheid en geduld. Iedereen kan schieten, maar niet iedereen kan scoren. We hebben al tafelvoetbaltips met je gedeeld, waarin we je wat opties geven. Binnenkort komen we met een uitgebreidere gids voor het creëren van kansen door verschillende trucjes te doen.
We adviseren je in ieder geval om te jezelf aan te leren om een bal onder controle te krijgen en naar jezelf te kunnen passen (en de bal dan ook aan te nemen). Dat is een mooie eerste stap. Daarna kan je proberen eens niet in een rechte lijn te schieten, of niet direct te schieten, maar bijvoorbeeld een extra pass te geven, voordat je voor een schot gaat. Zo verras je wellicht je tegenstander sneller, of laat je zien dat je de controle hebt.
Tips voor de verdediging
Hoe makkelijk je tegenstander scoort heeft deels te maken met hoe goed hij of zij aanvalt, maar heeft ook grotendeels te maken met hoe jij verdedigt. Verdedigen gaat uit van twee belangrijke principes:
Verdedigen van de lijn richting goal
Dat klinkt ingewikkeld, maar het principe is vrij simpel. Versper de directe weg naar het doel. Je wil altijd recht tussen de aanvaller en het doel staan met je verdediger. Met je keeper probeer je overige gevaarlijke wegen richting doel te versperren.
Op tijd wisselen van verdediger
Het is belangrijk mee te bewegen met de aanvaller en de directe lijnen richting goal zo goed mogelijk te verdedigen. Toch zal er een moment zijn dat je moet wisselen van verdediger. Er is namelijk een bepaald punt waar de bal wel verder kan verdedigen, maar de verdediger moet wisselen. Dit is iets wat je echt moet oefenen, het liefst tegen iemand die veel controle heeft over de bal en dus de bal goed kan bewegen tussen zijn of haar aanvallers.
Vergeet de ‘restverdediging’ en keeper niet
Het is belangrijk om (mits je een-tegen-een speelt) rekening te houden met hoe je verdediging staat wanneer je aanvalt. Het is namelijk zo dat mocht je voorin de bal kwijtraken, de tegenstander bijna vrij kan schieten. Dus zet altijd tussendoor, als je eraan denkt, je verdediging en keeper zo neer, dat je met je aanvallers en middenvelders het schot kunt blokken. Niet altijd iets waar je aan denkt, maar wél belangrijk!