Regels van tafelvoetbal
Iedereen speelt het spelletje met verschillende regels, maar toch is het vaak fijn om één lijstje met de spelregels van tafelvoetbal te hebben.
Dit zijn de tien regels voor tafelvoetbal die je moet kennen:
De 10 belangrijkste regels
- De winnaar van de toss kiest óf de zijde, of mag beginnen.
- De aftrap begint onder de middelste speler op het middenveld.
- Bij een uitbal (bal uit de tafelvoetbaltafel) dan krijgt verdediging de bal.
- Een linie mag maximaal 15 seconden de bal hebben, het middenveld maximaal 10 seconden.
- Scoren met je middenveld is verboden (in de meeste spelregels).
- Doordraaien met de stangen is verboden.
- Scoren via de zijkant of een tegenstander (ook de keeper) is verboden.
- Tafelvoetbal speel je altijd 1-tegen-1 of 2-tegen-2.
- In 1-tegen-1 speel je tot de vijf goals en tot iemand drie sets heeft gewonnen.
- De welbekende klinker telt dubbel.
Natuurlijk zijn tafelvoetbalregels altijd op locatie af te stemmen en niet elk potje hoeft volledig via de officiële regels gespeeld te worden. Belangrijk is natuurlijk dat iedereen van tevoren weet wat de regels zijn en dat plezier voorop staat!
Hieronder gaan we nog iets dieper in op de individuele tafelvoetbalregels die uitleg vergen.
Officiële tafelvoetbalregels
Natuurlijk is niet elke regel hierboven in steen geschreven. Toch zijn er wel officiële regels die op echte toernooien worden gebruikt. Die regels vind je op de website van de ITSF (International Table Soccer Federation). Zo zijn er natuurlijk de daadwerkelijke regels voor ‘op het veld’, maar ook specifieke regels voor scheidsrechters, dresscode en zelfs doping. Je mag bijvoorbeeld wel een petje op, maar geen fedora dragen (voor wie dat wilt weten).
Overtredingen
Regels en overtredingen gaan hand-in-hand. Ook bij tafelvoetbal zijn er bepaalde zaken die echt niet mogen. Dit zijn regels die te maken hebben met spelbederf. Hoe er met een overtreding omgegaan wordt, hangt af van de situatie. Twee dingen die in ieder geval echt niet mogen:
- Je mag de bal niet met je handen aanraken tijdens het spel.
- Je mag niet tegen de tafel aanduwen op een manier die het spel beïnvloed.
De regels in detail
De aftrap
De aftrap neem je in de meeste gevallen door de bal via het gat in het midden te spelen. Echter is er bij een officiële voetbaltafels een probleem, want die hebben die gaten niet.
In officiële wedstrijden doe je een toss. De winnaar mag óf starten óf kant kiezen. Kies je kant, dan start de ander. Je start met de bal aan de voet van de middelste middenvelder.
Scoren
Scoren moet in tafelvoetbal redelijk ‘clean’ gebeuren. Eigenlijk mag geen enkele speler (van de tegenstander) of de zijkant van de tafel na het schot de bal nog aanraken.
De meeste tafelvoetbalregels dicteren ook dat je niet mag scoren met het middenveld. Dit hangt er heel erg vanaf welke regels je besluit te volgen.
Klinker
Een klinker is een goal waarbij de bal het doel in gaat en er weer uit stuitert.
Die goals tellen voor twee, dus let goed op! Je wilt ze niet tegenkrijgen, maar je wilt ook zeker niet de twee punten missen.
Het spel gaat na een klinker direct verder met dezelfde bal, dus je stopt niet!